Levenslust Inspiratielab

Uitnodiging Levenslust Inspiratielab
Pluspunt & Brutus – 12 september 2024


Een inspirerend symposium

Tijdens opening Lust for Life door Levenslust Academie bij Brutus © Laura Siliquini

Beste vrienden en aanhangers,

Op donderdag 12 september 2024 van 10:00 tot 16:30 uur vindt het Levenslust Inspiratielab plaats bij Brutus; een inspirerend symposium dat draait om het krachtige samenspel tussen kunst en zorg. De Levenslust Academie is een sociaal en artistiek avontuur van zorg- en werkcentrum Pluspunt en kunstinstelling Brutus Space.

Deze praktijk heeft ons veel inzichten opgeleverd over het verbinden van kunst en zorg. Onze inzichten houden wij graag – samen met jou – tegen het licht, met input van experts op dit gebied én geïnspireerd op de Arts in Health beweging. Door middel van prikkelende keynotes, interactieve sessies en creatieve performances ontdekken we hoe kunst de zorgsector kan verrijken en hoe zorg nieuwe impulsen kan geven aan artistieke expressie.

Doe mee, deel je visie, en laat je inspireren door vernieuwende ideeën en samenwerking in een omgeving waar creativiteit en zorg samenkomen. Enthousiast geworden en zin om ook deel uit te maken van een beweging die kunst en zorg dichter bij elkaar brengt? Aan het inspiratielab zijn geen kosten verbonden. Iedereen is welkom, iedereen is een insider.


Team Pluspunt en Brutus


Tijdens opening Lust for Life door Levenslust Academie bij Brutus © Laura Siliquini

Programma Inspiratielab:
10.00 – Ontvangst in de Brutus Kathedraal (ingang Brutus Garden)

10.30 – Start plenaire opening met een kort podiumprogramma door Levenslust Academie kunstenaars 

10.45 – Introductie en programma door moderator Siebe Thissen
Siebe Thissen is een Rotterdamse historicus en filosoof. Van 2000 tot 2022 was hij hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte bij CBK Rotterdam, waar hij kunst in de openbare ruimte beheerde. Thissen is auteur van meerdere boeken en artikelen over filosofie en stedelijke kunst en is al jaren betrokken bij de verbinding tussen kunst en zorg binnen Pluspunt. 

11.00 – Keynote spreker Dr. Sandra Trienekens
Sandra Trienekens is sociaal geograaf (MA) en cultuursocioloog (PhD) met een focus op burgerschap, diversiteit en kunst. Sinds 1999 combineert ze wetenschappelijk en praktisch onderzoek naar de veranderende cultuursector. Ze heeft gewerkt aan universiteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en was van 2007 tot 2011 Lector Burgerschap en Culturele Dynamiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar huidige werk richt zich op participatieve kunst, sector vernieuwing, en intersectorale samenwerking binnen de cultuursector.

11.45 – Koffiepauze

12.00 – Experts in gesprek met moderator Siebe Thissen
Verwacht een interactief gesprek over kunst en zorg vanuit verschillende invalshoeken. Panelleden: Joep van Lieshout (Beeldend kunstenaar), Rick Boerman (Trajectbegeleider Pluspunt), Wendy de Rijk (Kwartiermaker participatie Centrum voor Dienstverlening), Meo Bhola (Levenslust kunstenaar) en Sandra Trienekens.

13.00 – Heerlijke lunch bereid door Pluspunt met een muzikale omlijsting door Boortorrie (Lastplak & Pluspunt)

13.45 – Podiumprogramma door Levenslust Academie kunstenaars

14.00 – Een inspirerende uiteenzetting over arts in health door Prof. Dr. Tineke Abma
Kunst kan bijdragen aan een toekomstbestendig zorgstelsel in Nederland. Daarom pleit Arts in Health Netherlands voor integratie van kunst in de zorg. De whitepaper Arts in Health: een nationale agenda helpt daarbij. Prof. Dr. Tineke A. Abma is per 1 september 2024 bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg aan de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) in samenwerking met Cordaan en Museum van de Geest. 

14.30 – Afsluiting 
We sluiten de dag af met een wrap-up, waarbij we de opgedane ideeën verzamelen voor de toekomst. Curator Fred Balvert introduceert de expo Lust for Life, waarna je de tentoonstelling kunt bekijken. Fred Balvert cureert de Lust for Life expositie. Hij is directeur van Science Gallery Rotterdam en als zodanig een expert in transdisciplinaire tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s. 

Geniet van een hapje en een drankje in de beeldentuin, vergezeld door wederom een muzikale omlijsting door Boortorrie. Baas Mastercreations (ervaringsdeskundige kunst & zorg) en Jeroen Kuster (Brutus Lab) nodigen je uit om een gezamenlijk kunstwerk te maken – voor wie écht feeling wil krijgen met arts in health in de praktijk. Tot uiterlijk 16.30 uur.


RSVP-LINK



Groot Rotteams Atelier weekend 21 – 22 september 2024
De tentoonstelling Lust for Life sluit af met een knal: tijdens het laatste weekend van de expositie kunt u de Levenslust Academie nog één keer in actie zien; tijdens het GRAW bij Brutus van 11.00 – 17.00 uur. Door heel Rotterdam stellen kunstenaars hun ateliers open voor publiek, zo ook de Levenslust Academie. Wees welkom! MEER INFO

Pluspunt kunstenaars: Adil, Agul, Alida, Angela, Anja de Haan, Charlton, Daisy, Dirk, Elsa, Franky, Guus, Ischa, Ivon, Jelle, Jennyfer, Jesse, Joachim, Jolanda, Judith, Lau, Marc, Marianne, Marianne Kouwenhoven, Martijn, Marto, Mena, Metin, Meo Bhola, Miq, Mohammed, Nelom, No Jokes 010, Peter, Peter Warrior, Reza, Remy, Siebe, Skillfulmatic, Theo, Urea, Yvonne en Ziggy

Brutus Lab kunstenaars: Asher Coady, Florian Braakman, Jeroen Kuster, Natalia Sorzano, Séna Nyaku, Abner Preis en Arno Coenen



BRUTUS Space & BRUTUS Base
Keileweg 10-18, 3029 BS Rotterdam
info@brutus.nl www.brutus.nl 

BRUTUS is open during exibitions: Thursday to Sunday 12 – 6 pm
BRUTUS Garden: Monday to Friday 11 am – 5 pm

www.levenslustacademie.nl | @levenslustacademie | www.pluspuntrotterdam.info
Voor vragen: levenslust@pluspuntrotterdam.info